Buitenlandse camperaploegen

Buitenlandse cameraploegen filmen hier hoe een kuiken uit het ei komt…

Buitenlandse cameraploegen

 

Overal in de wereld komen kuikens uit een ei. Toch gebeurde er enige tijd geleden iets unieks in ons land en op mijn bedrijf. De vleeskuikens kropen uit het ei in de stal waarin zij ook gehouden worden. Er kwamen zelfs buitenlandse filmploegen naar ons bedrijf om het vast te leggen. 

 

Ik sta voor deze manier van houden van vleeskuikens omdat een pasgeboren kuiken zo direct kan beschikken over water en voer. Als het goed is, maakt dit het kuiken sterk en geeft het minder stress. Met wetenschappelijk onderzoek volgen we nu deze effecten. 

 

De ontwikkeling van systemen waarbij kuikentjes uitkomen in de stal is een Nederlandse uitvinding. Het is een van de vele pluimvee-innovaties die in Nederland het licht zag. Stuk voor stuk dragen ze bij aan de verbeteringen die de vleeskuikensector steeds weer doorvoert in de bedrijfsvoering. Ze hebben een positief effect op het milieu, de kwaliteit, het dierenwelzijn, etc.. Dat blijft niet onopgemerkt want er is van over de hele wereld interesse voor de innovaties uit ons land.

 

De bedrijven die verantwoordelijk zijn voor deze innovaties leveren, samen met de rest van de pluimveesector, een grote bijdrage aan de Nederlandse economie en werkgelegenheid. Ze zijn actief in de ontwikkeling van bijvoorbeeld stalinrichting, broederijtechnieken en de inrichting van slachterijen. Onlangs werd door het Dutch Poultry Centre een rapport gepubliceerd waaruit blijkt dat de Nederlandse pluimveesector jaarlijks een omzet maakt van €5,4 miljard en vele duizenden mensen werk verschaft.