Voedselveiligheid en volksgezondheid

ESBL's

Een bepaald type bacterie brengt een risico met zich mee voor de gezondheid van mensen: de zogeheten ESBL (Extended Spectrum Bèta-Lactamases) producerende bacteriën. De stoffen (enzymen) op deze bacteriën kunnen bepaalde groepen antibiotica afbreken waardoor ze inactief worden. Dit type bacteriën wordt aangetroffen bij een aanzienlijk deel van de vleesproducten (waaronder kip), maar bijvoorbeeld ook op groenten en fruit.


Tussen de 5 en 10% van de Nederlandse bevolking draagt ESBL-producerende bacteriën met zich mee. Dit zijn echter meestal niet de specifieke ESBL’s die bij pluimvee voorkomen. Hoewel al veel bekend is, zijn er nog grote lacunes in de kennis over ESBL’s. Onderzoeksinstituten proberen in kaart te brengen wat de belangrijkste bronnen zijn van contact tussen mensen en ESBL’s. Vermoed wordt dat het gebruik van antibiotica (bij mens en dier) er een van is.


De vleeskuikensector heeft het antibioticagebruik sinds 2009 meer dan gehalveerd. De voor de mens belangrijke groep antibiotica ‘cefalosporinen’, die ook in verband wordt gebracht met het ontstaan van ESBL’s, wordt helemaal niet meer gebruikt.


Deskundigen geven aan dat als consumenten bepaalde hygiëneregels in acht nemen het volstrekt veilig is om kip te eten; het product door en door verhitten en contact tussen rauwe kip en andere voedingsmiddelen vermijden.
 

Lees meer pagina's over voedselveiligheid & volksgezondheid