De fokkerij

In de fokkerij worden eigenschappen van alle kippen vastgelegd. Wereldwijd zijn er maar een paar organisaties bezig met het fokken van pluimveerassen. Ze zorgen voor nieuw fokmateriaal in de vorm van grootouderkippen.


Grootouderhennen en -hanen maken broedeieren die naar een broederij gaan. Fokkerijen verdienen geld met het verkopen van deze kippen en eieren. Er zijn fokbedrijven die zich richten op rassen die consumptie-eieren leggen en bedrijven die meer gericht zijn op rassen voor het vlees.


In de vleeskuikensector zijn er twee grote internationale fokkerijen namelijk Aviagen en Cobb Vantress. Deze bedrijven hebben hun eigen zuivere fokdieren. Deze dieren zijn gefokt op eigenschappen zoals groei en voerefficiëntie, maar minstens zo belangrijk zijn aspecten met een effect op diergezondheid en welzijn, zoals sterke poten. Deze rassen worden ook gekruist en hierdoor krijg je vaak rassen die gezonder zijn en beter produceren dan kippen van het zuivere ras zelf. 


In de pluimveesector gebruiken ze geen kloontechniek of kunstmatige genetische manipulatie. Verbetering van rassen gebeurt alleen door het kruisen van zuivere rassen. 
De zuivere lijnen zijn van belang voor fokkerijen. Het is belangrijk dat de kippen niet ziek worden of besmet raken met bacteriën die gevaarlijk zijn voor de mens. Daarom zorgen deze bedrijven ervoor dat ze zeer hygiënisch te werk gaan en controleren de kippen regematig op virussen en bacteriën. Ze hebben ook hun eigen dierenartsen in dienst.