Nieuwe impuls voor early feeding van eendagskuikens

23-01-2017
23-1-2017: De scharrelkip die bij Albert Heijn wordt verkocht met één ster Beter Leven Keurmerk krijgt voortaan direct na uitkomst uit het broedei water en voer.

Voor alle kip die bij Albert Heijn als scharrelkip met één ster Beter Leven Keurmerk wordt aangeboden gaat gelden dat de kuikens direct nadat ze in de broederij uit het ei zijn gekomen toegang moeten hebben gehad tot water en voer. Dit betekent een forse impuls voor het early feeding concept dat door verschillende Nederlandse (pluimvee)bedrijven al in praktijk werd gebracht. 

 

In de laatste dagen dat een kuiken in een broedei zit neemt het een restant van de eidooier op in de buikwand. De voedingsstoffen in deze dooierrest gebruikt een kuiken tijdens de eerste levensdagen. Het heeft zodoende altijd genoeg voedingsstoffen bij zich om die eerste dagen door te komen. In de reguliere broedmethodes wordt hier gebruik van gemaakt en worden eendagskuikens vanuit een broederij verplaatst naar een stal waar ze kunnen drinken en eten. Bij het early feeding concept kunnen de kuikens direct nadat ze uit het ei zijn gekomen eten en drinken. De extra voedingsstoffen dragen bij aan een gezond en robuust kuiken waardoor ze minder snel ziek worden en minder of geen antibiotica nodig hebben. Uiteraard heeft dit ook een positief effect op het dierenwelzijn.

 

Bedrijven uit de Nederlandse vleeskuikensector hebben deze kennis gebruikt voor de ontwikkeling van een aantal innovaties. Zo kan early feeding worden toegepast door de kuikens in de broederij direct voer en water te geven. Zie daarvoor bijvoorbeeld Wim van de Vegte van broederij Lagerweij die daarover (vanaf 4:35) vertelt in onze sectorfilm. Maar er zijn ook bedrijven die de kuikens laten uitkomen in de stal en ze daar direct water en voer aanbieden. Vleeskuikenhouder Kees Koolen vertelt daarover in deze clip

 

Voor meer informatie zie: AH community