Even bij de kippen inloggen hoe het gaat

 

Net als in veel andere sectoren worden in de vleeskuikensector steeds meer moderne technieken gebruikt. Het gebruik van bijvoorbeeld camera’s en sensoren in stallen helpt de vleeskuikenhouders om de zorg voor hun kuikens te optimaliseren. Dat komt ten goede van de gezondheid en het welzijn aan de dieren. Zo ook op het bedrijf van Johan Leenders, waar hij samen met zijn moeder scharrelkuikens houdt.

 

“Via mijn smartphone heb ik nu voortdurend zicht op hoe het met mijn kippen gaat. Waar en wanneer ik maar wil heb ik een goed beeld van de situatie in de stal en van het bedrijfsproces. “

 

“Zo zie ik bijvoorbeeld of mijn kippen actief zijn en goed verdeeld zitten in de stal. Door in te loggen in de computer zie ik ook of ze genoeg eten en drinken en of het niet te warm of te koud is in de stal. Indien nodig stuur ik direct bij door bijvoorbeeld extra te ventileren of te verwarmen.“

 

“Dit is een nieuwe ontwikkeling waar ik en de kippen blij mee zijn, de deuren blijven langer dicht en daarmee is de kans op insleep van buitenaf beperkter geworden. En dat terwijl ik mijn kippen vaker zie dan vroeger…”

 

Maar Johan gunt ook u een kijkje in de stal. Zo heeft hij dit jaar meegewerkt aan een reportage op zijn bedrijf in het programma Foodmakers. Een stukje van dat programma kunt u hieronder terugzien. Op zijn facebookpagina plaatst Johan regelmatig nieuwe filmpjes uit zijn stal.