Dagelijks komen er in Nederland kuikens uit hun ei in gespecialiseerde kuikenbroederijen. Voor dat zover is gaat daar een heel proces aan vooraf.
Kuikenbroederijen ontvangen bevruchte broedeieren van pluimveebedrijven waar hanen en hennen bij elkaar worden gehouden. De broedeieren worden gedurende achttien dagen bebroed in een voorbroedkast met een optimale temperatuur, luchtvochtigheid, luchtcirculatie en CO2 gehalte. De eieren worden ieder uur in de broedkast gekanteld zodat het kuiken goed in het midden van het ei blijft liggen.
Na 18 dagen worden de eieren ‘geschouwd’. Vastgesteld wordt of het broedei een volgroeid kuiken bevat of niet. Een klein deel van de eieren is namelijk niet bevrucht. De eieren met een kuiken erin worden in een zogeheten uitkomstkast gebracht, waar de kuikens in drie dagen uitkomen. De kuikens (hennetjes èn haantjes) worden vervolgens in geconditioneerde vrachtwagens naar vleeskuikenbedrijven gebracht. Hier kunt u uitgebreid nalezen hoe dit proces in zijn werk gaat.

“In onze broederij komen bijna dagelijks kuikens uit het broedei. Zij gebruiken de dooier dan als voedingsbron totdat ze in de stal het eerste voer krijgen. Wij wilden eens uitzoeken of dat niet beter kan zodat het kuiken de dooier ook kan inzetten voor het opbouwen van meer weerstand”.
“Wij hebben nu een nieuwe manier van uitbroeden. Zodra het kuiken uit het ei komt heeft het direct de beschikking over water, voer en licht. Dit heeft een positief effect op de weerstand. Bovendien vervoeren we de kuikens naar de stal in dezelfde ruime bak waarmee ze uit het ei komen, en het voer gaat mee.”
“Hiermee dragen we bij aan een sterker kuiken en dierenwelzijn. Eerder voeren geeft voorsprong!!”.