Skip to main content
Nieuws

Coronatest onder elfduizend medewerkers van pluimveeslachterijen

By mei 27, 2020juni 9th, 2024No Comments
Kippenslachterijen hebben een reeks aan maatregelen genomen om besmetting en verspreiding van het virus tegen te gaan. Testen onder elfduizend medewerkers van pluimveeslachterijen hebben nul besmettingen van corona opgeleverd.
Coronatest onder elfduizend medewerkers van pluimveeslachterijen
MINISTER SCHOUTEN HAD ’INTENS GESPREK’ MET VLEESBRANCHE

Bron: https://www.telegraaf.nl/nieuws/814687221/minister-schouten-had-intens-gesprek-met-vleesbranche
Door onze parlementaire redactie
Updated Gisteren, 21:41
Gisteren, 20:45 in BINNENLAND
Ⓒ ANP

DEN HAAG – Minister Schouten (Landbouw) zegt een ’intens gesprek’ te hebben gevoerd met vertegenwoordigers van de vleesverwerkende industrie over de corona-uitbraak bij slachterijen, maar van de strenge waarschuwing een dag eerder is weinig over. Maandag dreigde de CU-bewindsvrouw nog met het terughalen van NVWA-inspecteurs als de branche dinsdagavond niet met extra maatregelen zou komen om ervoor te zorgen dat er veilig gewerkt kan worden. Dat heeft enorme consequenties: zonder controleurs mag er niet geslacht worden.

’Ga geen slachthuizen sluiten’

Schouten liet dinsdagavond na een lang gesprek weten dat de verantwoordelijkheid vooral bij de sector zelf ligt. „We hebben gesproken over veilige huisvesting van medewerkers en het vervoer naar de slachterijen”, zegt de minister. „Ik ga geen slachthuizen sluiten. Slachthuizen hebben zelf de sleutel in handen. Ze sluiten op het moment dat het niet meer veilig is.”

De dreiging van sluiting is nog niet helemaal uit de lucht. Op dit moment voeren GGD-en testen uit onder dertienduizend medewerkers van runder- en varkensslachthuizen. Als de resultaten aantonen dat het gevaarlijk is voor NVWA-medewerkers gaan ze alsnog weg. Ook veiligheidsregio’s kunnen dan ingrijpen.

Bij slachthuis Vion in Groenlo zijn 147 medewerkers besmet. Ook hier trok de NVWA zich terug. Het bedrijf is door de veiligheidregio twee weken gesloten.

Voorzitter Jos Goebbels van brancheorganisatie COV heeft na afloop laten weten dat er wordt gekeken naar veranderingen in de huisvesting en naar extra maatregelen om de 1,5 meter in acht te houden. „We gaan bijvoorbeeld zelf de huisvesting inspecteren.”

Testen onder elfduizend medewerkers van pluimveeslachterijen hebben nul besmettingen van corona opgeleverd, stelt voorzitter Gert Jan Oplaat van koepelorganisatie Nepluvi. Kippenslachterijen hebben een reeks aan maatregelen genomen om besmetting en verspreiding van het virus tegen te gaan. Dat vakbond FNV begin deze week op de trom sloeg over de situatie van werknemers in slachthuizen noemt Oplaat ’uiterst twijfelachtig’. ,,We hebben ook samen met bonden onze protocollen opgesteld en waar nodig aangepast.”