Skip to main content

Slachterijen/uitsnijderijen

Home / Over de vleeskuikensector / De keten ontrafeld / Slachterijen/Uitsnijderijen
Over de vleeskuikensector

Slachterijen/uitsnijderijen

De Nederlandse slachterijen behoren tot de modernste ter wereld. Het grotendeels geautomatiseerde slachtproces staat van het moment van binnenkomst van de dieren tot het moment dat het vlees de slachterij verlaat onder toezicht van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA).

De containers waarin de kuikens worden vervoerd worden in de slachterij van de vrachtwagens geladen en in een goed geventileerde aankomsthal geplaatst met blauw licht (zodat de kuikens rustig blijven). Daar blijven de containers even staan zodat de kuikens van de reis kunnen bijkomen, dit voor het welzijn van de dieren maar ook voor de kwaliteit van het vlees.

Afhankelijk van de gebruikte methode worden de kuikens verdoofd door een gasmengsel of in een elektrisch geladen bad. In de meeste slachterijen worden de dieren voor het verdoven uit de containers gehaald, maar sommige slachterijen hebben systemen waarbij de kuikens in de container de verdover in gaan. Na de verdoving worden de dieren gedood door de halsslagader door te snijden.

Deze manieren van verdoven en slachten zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en vastgelegd in Europese wetgeving. Hier staat ook in dat het personeel kennis moet hebben van dierenwelzijn en dat er een zogenaamde Poultry Welfare Officer aanwezig moet zijn op het slachthuis die verantwoordelijk is voor het dierwelzijn. In de Nederlandse slachterijen worden kuikens dus voor het doden altijd op een goede manier verdoofd.

De veren van de gedode kuikens worden verwijderd. Dit gebeurt op een broeiplukafdeling waar de karkassen eerst door een broeibak met water gaan om de veren los te weken waarna deze worden verwijderd. Daarna worden de organen verwijderd. De individuele kuikens en de organen worden gekeurd door opgeleide keurders die dit werk onder toezicht van de NVWA verrichten. De keurders verwijderen alle karkassen of delen daarvan met afwijkingen, deze worden niet voor consumptie gebruikt. Afhankelijk van de afwijking gaan sommige van deze delen naar de diervoederindustrie en sommige delen naar een destructiebedrijf.

Na de keuring worden de karkassen gekoeld tot een temperatuur van maximaal 4 graden Celsius. Vanuit de koelruimte worden de kuikens in stukken gesneden, eventueel ingevroren en verpakt in groot- of retail verpakkingen.

De vleeskuikensector heeft markten over de hele wereld. Daar wordt voor ieder deel van de kip een koper gevonden, de zogenaamde vierkantsverwaarding. Alles van de kip wordt gebruikt.

Slachtproces infographic
Over de vleeskuikensector

Lees meer pagina’s over de keten ontrafeld