Skip to main content
Over de vleeskuikensector

ESBL’s

Er is een type bacterie die een risico kan zijn voor de gezondheid van mensen: de zogeheten ESBL (Extended Spectrum Bèta-Lactamases) producerende bacteriën. De stoffen (enzymen) op deze bacteriën kunnen bepaalde groepen antibiotica afbreken waardoor ze inactief worden. Dit type bacteriën vinden we bij een groot deel van de vleesproducten (waaronder kip), maar bijvoorbeeld ook op groenten en fruit.

Tussen de 5 en 10% van de Nederlandse bevolking draagt ESBL-producerende bacteriën met zich mee. Dit zijn meestal niet de specifieke ESBL’s die bij pluimvee voorkomen. Ook al weten we al vrij veel, er zijn nog gaten in de kennis over ESBL’s. Onderzoeksinstituten proberen in kaart te brengen wat de belangrijkste bronnen zijn van contact tussen mensen en ESBL’s. Er wordt gedacht dat het gebruik van antibiotica (bij mens en dier) een bron kan zijn.

De vleeskuikensector heeft het antibioticagebruik sinds 2009 met meer dan 80% verminderd. Voor de humane gezondheidszorg zijn ‘cefalosporinen’ de belangrijkste groep antibiotica (deze kunnen ook te maken hebben met het ontstaan van ESBL’s) en deze groep antibiotica wordt helemaal niet meer gebruikt in de vleeskuikensector.

Deskundigen geven aan dat als de consumenten goed omgaan met hygiëne het helemaal veilig is om kip te eten; het product dus goed verhitten en contact met rauwe kip en andere voedingsmiddelen vermijden.

Infographic keukenhygiëne
Over de vleeskuikensector

Lees meer pagina’s over voedselveiligheid & volksgezondheid