Skip to main content
Over de vleeskuikensector

De fokkerij

In de fokkerij worden eigenschappen van alle kippen vastgelegd. Wereldwijd zijn er maar een paar organisaties bezig met het fokken van pluimveerassen. Ze zorgen voor nieuw fokmateriaal in de vorm van grootouderkippen.

Grootouderhennen en -hanen maken broedeieren die naar een broederij gaan. Fokkerijen verdienen geld met het verkopen van deze kippen en eieren. Er zijn fokbedrijven die zich richten op rassen die consumptie-eieren leggen en bedrijven die meer gericht zijn op rassen voor het vlees.

In de vleeskuikensector zijn er twee grote internationale fokkerijen namelijk Aviagen en Cobb Vantress. Deze bedrijven hebben hun eigen zuivere fokdieren. Deze dieren zijn gefokt op eigenschappen zoals groei en voerefficiëntie, maar minstens zo belangrijk zijn aspecten met een effect op diergezondheid en welzijn, zoals sterke poten. Deze rassen worden ook gekruist en hierdoor krijg je vaak rassen die gezonder zijn en beter produceren dan kippen van het zuivere ras zelf. Een ras wordt beter door groepen met de beste dieren te selecteren en deze als ouders voor de volgende generatie dieren te gebruiken. Verbetering van rassen gebeurt alleen door het kruisen van zuivere rassen. De zuivere lijnen zijn van belang voor fokkerijen.

Het is belangrijk dat de kippen niet ziek worden of besmet raken met bacteriën die gevaarlijk zijn voor de mens. Daarom zorgen deze bedrijven ervoor dat ze zeer hygiënisch te werk gaan en controleren de kippen regelmatig op virussen en bacteriën. Ze hebben ook hun eigen dierenartsen in dienst. We lichten graag wat meer toe over de bedrijven in de keten.

Over de vleeskuikensector

Lees meer over de keten ontrafeld