Skip to main content

Fok- en vermeerderingsbedrijven

Home / Over de vleeskuikensector / De keten ontrafeld / Fok- en vermeerderingsbedrijven
Over de vleeskuikensector

Fok- en Vermeerderingsbedrijven

Bij de fok- en vermeerderingsbedrijven worden de hennen en hanen gehouden die door de fokkerijorganisaties zijn geleverd. De eieren die door de hennen worden gelegd zijn bevrucht en worden broedeieren genoemd. Broederijen zijn gespecialiseerd in het uitbroeden van deze eieren.

Over de vleeskuikensector

Opfok

De hennen en hanen blijven tot ze 18 tot 22 weken oud zijn op gespecialiseerde opfokbedrijven. Vanaf die leeftijd leggen hennen eieren. Tijdens de opfokperiode krijgen de kippen meerdere vaccinaties tegen pluimveeziekten om de dieren zelf te beschermen maar ook zodat zij vleeskuikens voortbrengen die een betere weerstand hebben tegen zulke ziektes.

Over de vleeskuikensector

Fok en vermeerdering

Na de opfokperiode worden de dieren naar de fok- en vermeerderingsbedrijven gebracht. Daar worden de hennen samen met de hanen in één stal gehouden. De hennen worden regelmatig door de hanen ‘getreden’ (zo heet het wanneer kippen paren). De eieren die de hennen vanaf dat moment leggen zijn bevrucht en heten broedeieren.

De meeste fok- en vermeerderingsbedrijven hebben stallen waar de dieren vrij in rond kunnen lopen. Het voer is aangepast aan de behoeftes van de hennen en de hanen. De stallen hebben legnesten waarin de eieren gelegd kunnen worden. Deze eieren worden met een lopende band naar een centraal eierlokaal gebracht waar ze worden verpakt voor transport naar de broederij.

Over de vleeskuikensector

Lees meer pagina’s over de keten ontrafeld