Skip to main content

Gangbare, scharrel en biologische kip verschilt op een aantal aspecten van elkaar: ruimte in de stal, indeling van de stal, voeding en leeftijd.

De gegevens in de volgende tabel zijn minimumvereisten, gebaseerd op Europese wetgeving.

Er bestaan verschillende soorten scharrelkip: binnengehouden scharrel, scharrel met uitloop, boerenscharrel met uitloop en boerenscharrel met vrije uitloop. In de tabel zijn de eisen voor scharrel met uitloop aangehouden.

Soort kip Gangbaar Scharrel Biologisch
Ruimte in de stal 20-24 dieren per m2, afhankelijk van het gewicht. Maximaal 12 dieren per m2 in de stal en 1 m2 per dier in de uitloop buiten. Maximaal 10 dieren per m2 in de stal en 4 m2 per dier in de uitloop buiten.
Indeling van de stal Geen uitloop naar buiten maar wel vrij rondscharrelen. Gangbaar strooisel (bijvoorbeeld houtkrullen en –snippers). De stallen hebben daglicht en moeten minimaal 8 uur aaneengesloten donker zijn. Stallen zijn voorzien van uitloop naar buiten. Naast gangbaar strooisel ook strobalen voor een betere leefomgeving. De stallen hebben daglicht en moeten minimaal 8 uur aaneengesloten donker zijn. Stallen zijn voorzien van uitloop naar buiten. Naast gangbaar strooisel ook strobalen voor een betere leefomgeving.
Voeding Gangbaar kippenvoer (mais, soja, tarwe, verschillende vitaminen, sojaolie en palmolie). Gangbaar kippenvoer. Gangbaar kippenvoer van biologische herkomst.
Leeftijd 35 tot 45 dagen. 56 dagen. 70-81 dagen.