Pluimvee in Nederland | feiten en cijfers

Pluimvee in Nederland: feiten en cijfers

Algemeen

De Nederlandse pluimveesector is een belangrijk onderdeel van onze voedingsmiddelenindustrie. De pluimveevleesverwerkende sector verzorgt banen voor een groot aantal werknemers in Nederland. Deze sector houdt in 2020 ruim 10.000 mensen aan het werk. De werkgelegenheid in de totale pluimveesector is 22.000 personen. In grote lijnen is de pluimveesector op te delen in de vleessector (met name kip) en de legsector (eieren). In de vleessector houden pluimveehouders hun dieren voor de productie van pluimveevlees. In de legsector leggen hennen de eieren die wij kopen of die verder worden verwerkt tot eiproducten, zoals mayonaise. 

 

Het aantal bedrijven en kippen in Nederland

Het aantal pluimveebedrijven in Nederland neemt af. Waar in 2000 nog 1.614 vleeskuikenbedrijven waren (inclusief ouderdieren), waren er in 2019 nog 875 van deze bedrijven. Ook het aantal kippen is de afgelopen jaren gedaald. Dit komt onder andere doordat er steeds meer nieuwe marktconcepten ontstaan voor kippenvlees, waarbij er minder dieren per vierkante meter in de stal zitten en deze hier ook langer blijven. Een groter bedrijf kan veranderingen in opbrengsten vaak beter opvangen. Ook is het voor grotere bedrijven makkelijker om te investeren in technieken die beter zijn voor het milieu of het dierenwelzijn. Kleinere bedrijven stoppen soms vanwege de concurrentie, maar ook omdat ze geen opvolger hebben. In 2018 waren er 885 bedrijven met vleeskuikens (incl. vleeskuikenouderdieren). Op die bedrijven werden over het gehele jaar 380 miljoen vleeskuikens gehouden. Deze zitten uiteraard niet allemaal gelijktijdig in een stal, maar zijn over het hele jaar verspreidt. Ook zitten ze niet gezamelijk in één stal, bedrijven hebben meerdere stallen.

 

Bekijk meer pagina's over feiten en cijfers