Feiten en cijfers

Volksgezondheid

Salmonella:

De strenge Nederlandse aanpak blijkt succesvol. In de slachterij en uitsnijderij wordt de aanwezigheid van Salmonella gemeten. In 2000 was dit nog 22%, in 2013 was dit al gedaald naar nog maar 4%. Hieronder vallen alle typen salmonella, waarvan er meer dan 2300 zijn. De twee Salmonella typen die de meeste menselijke besmettingen veroorzaken (Salmonella enteritidis en typhimurium) werden in 2013 op nog maar 0,1% van de eindproducten gevonden.

 

 

Kip is geen steriel product en dus kan Salmonella voorkomen. Maar het levert gelukkig maar een kleine bijdrage aan het aantal voedsel gerelateerde salmonellabesmettingen bij de mens. Dit bleek uit een recente rapportage van de Europese Voedsel en Waren autoriteit (EFSA). Daaruit bleek dat bijna 45% van de voedselgerelateerde besmettingen bij de mens toe te schrijven zijn aan eieren en ei-producten.  Daarna volgen producten zoals snoep en chocolade (10,5%) en varkensvlees (8,9%). Samen met bakkerijwaren en rundvlees is kip in zo’n 5% van de gevallen de oorzaak. Voor de vleeskuikensector is verdere vermindering van besmettingen alsnog een belangrijk doel. Verder blijft de keuken hygiëne van groot belang. Daarom zit er op de verpakking van kip altijd een etiket met de tekst "let op geef schadelijke bacteriën geen kans. Zorg daarom dat deze bacteriën niet via de verpakking, uw handen of het keukengerei in uw eten terecht komen. Maak dit vlees door en door gaar om deze bacteriën uit te schakelen."

Antibiotica

Antibiotica resistentie is een probleem voor mensen en dieren. In hoeverre het gebruik van antibiotica in de veehouderij bijdraagt aan de resistentie bij mensen is onduidelijk. Toch werkt de vleeskuikensector sinds 2009 aan een vermindering van het antibioticagebruik. Van 2009 tot 2017 is dit al met ruim 60% verminderd, de meeste daling van alle andere veehouderijsectoren. Het is even toegenomen, omdat de sector preventief gebruik wilde verminderen. Dit is gelukt maar soms hadden kippen het later wel nodig en oudere kippen hebben meer antibiotica nodig voordat het werkt. Maar er is weer een dalende lijn. De sector wil nog meer verbeteren daarom is een plan 2016-2020 opgesteld waarmee verdere reductie zal worden bereikt. Meer over dit plan en over de vermindering van antibiotica staat op deze pagina.

Bekijk meer pagina's over feiten en cijfers