De keten ontrafeld

Bij de productie van kip is een keten van ondernemingen betrokken. Daarbinnen heeft iedere schakel zijn eigen gespecialiseerde rol. Dat begint bij de fokkerijorganisaties die nieuwe of verbeterde pluimveerassen ontwikkelen. Ze verkopen grootouder- of ouderkippen. Die (groot)ouderkippen worden, hanen en hennen bij elkaar, gehouden op pluimveebedrijven waar de hennen bevruchte broedeieren leggen. In een broederij worden die broedeieren vervolgens 21 dagen bebroed waarna de kuikens uit het ei kruipen. Deze kuikens verblijven vervolgens 6 tot 10 weken lang op vleeskuikenbedrijven, waarna ze worden geslacht. Dat gebeurt in slachterijen die zijn uitgerust met de modernste technieken om de kippen met aandacht voor voedselveiligheid, dierenwelzijn, milieu, etc. te slachten en verwerken. Het kippenvlees wordt bij de slachterij of in speciaal uitgeruste uitsnijderijen in de gewenste delen versneden en verpakt in  consumenten- of grootverpakkingen.

 

We lichten graag wat meer toe over de bedrijven in de keten.