Broederijen

De broedeieren die op de fok- en vermeerderingsbedrijven worden gelegd worden in geconditioneerde vrachtwagens naar de broederij vervoerd.

 

Na een kwaliteitscontrole worden de binnengebrachte eieren in de broederij op broedlades gelegd. Door de eieren daarna te ontsmetten wordt voorkomen dat bacteriën zich tijdens het broedproces vermenigvuldigen en de kuikens besmetten. Vervolgens gaan de broedeieren gedurende achttien dagen in een voorbroedkast met een optimale temperatuur, luchtvochtigheid, luchtcirculatie en CO2 gehalte. Dit luistert ontzettend nauw want de omstandigheden in de broedkast zijn bepalend voor bijvoorbeeld het uitkomstpercentage en het gewicht van de kuikentjes als ze uitkomen.  De eieren worden ieder uur in de broedkast gekanteld zodat het kuiken goed in het midden van het ei blijft liggen. Na 18 dagen worden de eieren door medewerkers van broederijen ‘geschouwd’. Vastgesteld wordt of het broedei een volgroeid kuiken bevat of niet. Een klein deel van de eieren is namelijk niet bevrucht of soms sterft een embryo tijdens het broedproces.

 

De ontwikkeling van een kuikenembryo in een ei is een prachtig proces. In dit Australische filmpje is dit heel mooi in beeld gebracht.

 

De eieren met een levend embryo komen in een nabroedkast terecht, waar ze na drie dagen uitkomen. Kuikens hebben een speciaal eitandje op de snavel waarmee ze de eierschaal kunnen openbreken. De kuikens worden gescheiden van de schaalresten, geteld en eventueel gevaccineerd.

In klimaat gecontroleerde vrachtwagens worden de kuikens van de broederijen naar het vleeskuikenbedrijf vervoerd. In de eerste levensdagen verbruiken de kuikens een reserve die ze hebben meegekregen uit de dooierzak.

 

Een veelgehoord misverstand is dat in broederijen de haantjes worden gedood. Daar is bij vleeskuikens helemaal geen sprake van. Zowel de hennetjes als de haantjes gaan naar de vleeskuikenbedrijven.

 

Een recente innovatie van het Nederlandse bedrijfsleven zijn de uitkomstkasten waar de kuikentjes meteen kunnen eten en drinken. Toepassing van dit concept van “early feeding” betekent dat de kuikens de natuurlijke reserves in de dooierzak kunnen gebruiken  voor de weerstandsontwikkeling. De voedingsstoffen in het voer dat ze eten wordt direct gebruikt om te groeien. In Nederland hebben verschillende broederijen al geïnvesteerd in dit systeem. Zo ook de broederij in onze sectorfilm (kijk vanaf 4:30).