Fok- en Vermeerderingsbedrijven

Bij de fok- en vermeerderingsbedrijven worden de hennen en hanen gehouden die door de fokkerijorganisaties zijn geleverd. De eieren die door de hennen worden gelegd zijn bevrucht en worden broedeieren genoemd. Broederijen zijn gespecialiseerd in het uitbroeden van deze eieren.

 

Opfok

De jonge hennen en hanen verblijven vanaf hun geboorte totdat ze achttien tot twintig weken oud zijn op gespecialiseerde opfokbedrijven. Hennen gaan vanaf die leeftijd eieren leggen. In de eerste fase worden hennen en hanen gescheiden gehouden. Tijdens de opfokperiode wordt veel aandacht besteed aan de preventie van dierziekten. Ze krijgen meerdere vaccinaties tegen pluimveeziekten. Deze vaccinaties beschermen de opfokdieren zelf én hebben een positief effect op de weerstand van de vleeskuikens die ze voortbrengen.

 

Fok en vermeerdering

Na de opfokperiode worden de dieren naar de fok- en vermeerderingsbedrijven gebracht. Daar worden de hennen samen met de hanen in één stal gehouden, meestal in de verhouding één haan op acht hennen. De hennen worden regelmatig door de hanen ‘getreden’ (zo heet het wanneer kippen paren). De eieren die de hennen vanaf dat moment leggen zijn bevrucht en heten broedeieren.

 

De meeste fok- en vermeerderingsbedrijven hebben stallen waar de hennen en hanen vrij in rond kunnen lopen. De hennen en hanen krijgen verschillend voer dat op hun behoefte is afgestemd. De stallen zijn uitgerust met legnesten die zijn aangebracht voor de hennen om de broedeieren in te leggen. Een lopende band brengt de eieren naar een centraal eierlokaal, waar de eieren worden verpakt voor transport naar de broederij.