Bron: Marel Stork Poultry Processing

Slachterijen / uitsnijderijen

De Nederlandse slachterijen behoren tot de modernste en meest geavanceerde ter wereld. Het grotendeels geautomatiseerde slachtproces staat van het moment van binnenkomst van de dieren tot het moment dat het vlees de slachterij verlaat onder permanent toezicht van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA).

 

De containers waarin de vleeskuikens zijn vervoerd worden in de slachterij uitgeladen en gedurende enige tijd in een goed geventileerde aankomsthal bij blauw licht (zodat de kuikens rustig blijven) geplaatst. Daar blijven de containers enige tijd staan zodat de kuikens kunnen bijkomen van de reis. Dit komt het welzijn van de dieren ten goede en is tevens belangrijk voor de kwaliteit van het vlees.

 

Afhankelijk van de gehanteerde methode worden de kuikens verdoofd in een gasmengsel of in een elektrisch geladen waterbad. Er zijn ook slachterijen waar de kuikens met container en al in een gasmengsel worden gebracht en verdoofd. Na de verdoving worden de dieren gedood door de halsslagader door te snijden. Deze manier van verdoving en slacht is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en vastgelegd in Europese wetgeving. Hierin is ook vastgelegd dat het personeel in een slachterij moet beschikken over essentiële kennis van dierenwelzijn. In de Nederlandse slachterijen worden zodoende alle kuikens voor het doden op een zorgvuldige manier verdoofd.


Na het aansnijden worden de dode kuikens ontdaan van hun veren. Dit gebeurt op een broei-plukafdeling waarbij ze eerst door een broeibak met water gaan om de veren los te weken waarna rubberen ‘plukvingers’ de veren verwijderen. Vervolgens worden eveneens volledig geautomatiseerd de organen verwijderd. De individuele kuikens en de organen worden nu gekeurd onder verantwoordelijkheid van de NVWA. De keurders verwijderen alle karkassen of delen daarvan met afwijkingen. Deze worden niet voor consumptie gebruikt.

 

Na de keuring worden de karkassen in een aantal uur gekoeld tot een temperatuur van maximaal 4 graden Celcius door middel van water- en/of luchtkoeling. Vanuit de koelruimte worden de kuikens in stukken gesneden, eventueel ingevroren en verpakt in groot- of retailverpakkingen.

 

De vleeskuikensector heeft afzetmarkten over de hele wereld. Daar wordt voor ieder deel van de kip een koper gevonden, de zogenaamde vierkantsverwaarding. Van de kippen gaat zo niets verloren.