Skip to main content
Nieuws

Aantal resistente bacteriën in kip sterk gedaald

By december 5, 2015juni 14th, 2024No Comments
5 december 2015: Het aantal multiresistente bacteriën op en in kippenvlees in de Nederlandse supermarkten is sterk gedaald. Dat blijkt uit onderzoek van het Amphia Ziekenhuis in Breda. Multiresistente bacteriën zijn bacteriën die ongevoelig zijn voor verschillende typen veelgebruikte antibiotica. De onderzoekers keken naar bacteriën die door toedoen van het enzym ESBL ongevoelig zijn voor antibiotica die belangrijk zijn voor de humane gezondheidszorg. Infecties die door zo’n bacterie veroorzaakt worden zijn moeilijk te bestrijden.
Aantal resistente bacteriën in kip sterk gedaald

In 2009 bevatte ruim 81 procent van de geteste kippenvleesmonsters multiresistente bacteriën, in 2013-2014 was dat 84 procent geworden. In juni en juli 2015 vonden de onderzoekers een fikse daling van het aantal ESBL-bacteriën in kippenvlees. Toen bevatte nog 47 procent van het kippenvlees multiresistente bacteriën. De sterke daling wordt gewijd aan de sterke afname van het antibioticagebruik in de veehouderij. Een één-op- één relatie kan niet worden gelegd maar een verband ligt wel voor de hand. Ook andere factoren zoals meer hygiënische slachtprocedures zouden een rol kunnen spelen.

Sinds 2009 is het antibioticagebruik in vleeskuikensector met ruim 50% gedaald. Deze inspanning lijkt nu zijn eerste resultaten af te werpen. Meer over de reductie van het antibioticagebruik leest u hier .

Bron: NOS