Skip to main content
Nieuws

Geen Coronasteun voor de eendensector

By juni 24, 2020januari 10th, 2024No Comments
Minister Schouten van LNV heeft besloten dat er voor eendenhouders geen steunmaatregelen komen voor de gevolgen van de coronacrisis. Wel trekt de minister 650 miljoen euro uit voor bloementelers en aardappelboeren.
Bron: Pluimveeweb.nl

Vanuit het ministerie van LNV is daarover contact opgenomen met Jaap Maarsingh, voorzitter van de LTO/NOP kring eendenhouders, meldt LTO Pluimveehouderij maandag 22 juni. Een onderbouwing waarom de sector geen steun krijgt, is daarbij niet gegeven. Het ministerie heeft toegezegd nog een schriftelijke reactie te sturen. LTO/NOP hoopt dat daarin meer uitleg wordt gegeven over het genomen besluit. Anders probeert LTO/NOP via Tweede Kamerleden daar vragen over te laten stellen om meer duidelijkheid te verkrijgen.

De LTO vakgroep Pluimveehouderij heeft zich hard gemaakt voor extra ondersteuning voor de eendenhouders, waarbij ze samen hebben opgetrokken met andere partijen in de keten. „Wij vinden het onbegrijpelijk dat de overheid deze gezinsbedrijven in de kou laat staan en zijn hierover ernstig teleurgesteld. Des te meer daar de eendensector juist zelf direct verantwoordelijkheid genomen heeft om de schade zo veel mogelijk te beperken”, aldus LTO/NOP.

Er worden waarschijnlijk pas in augustus weer vleeseenden opgezet omdat de afzet van eendenvlees eerst weer op gang moet komen. Eendenslachterij en ketenregisseur Tomassen Duck-To wil namelijk voorkomen dat ze meteen weer met grote voorraden zitten. Met een bedrag tussen de 7 en 8 miljoen euro was de eendensector de komende maanden geholpen. Dan zouden faillissementen voorkomen kunnen worden en banen behouden blijven.