Skip to main content
Nieuws

Kip in Nederland prijs voor mestverbrandingsinstallatie

By november 29, 2017januari 10th, 2024No Comments

29-11-2017: vandaag ontvingen de grondleggers van de mestverbrandingsinstallatie in Moerdijk de Kip in Nederland vernieuwingsprijs.

De prijs werd tijdens het Kip in Nederland inspiratie evenement uitgereikt aan de grondleggers van de fabriek; Jan Wijnen (die vanwege ziekte werd vervangen door Wil van de Heijden) en Cor Munsters. Wijnen kwam begin jaren ’90 voor het eerst met het idee om pluimveemest te verbranden voor de opwekking van duurzame energie. Hij werd voorzitter van DEP, de cooperatie van pluimveehouders die mest levert aan de mestverbrandingsinstallatie BMC en medeeigenaar van de verbrandingsinstallatie BMC in Moerdijk. Er werd een projectleider aangesteld, Cor Munsters, die samen met Wijnen een belangrijke rol speelde in het proces van de totstandkoming van de fabriek.

Inmiddels is BMC Moerdijk al 10 jaar in bedrijf en is onlangs duidelijk geworden dat de fabriek ook de komende 12 jaar blijft draaien. Momenteel wordt een derde van alle pluimveemest in Nederland en de helft van de vleeskuikenmest verwerkt bij BMC. Pluimveemest is mede door de afzet via BMC een waardevol product geworden en er kan dan ook gezegd worden dat er geen sprake is van een mestoverschot in de pluimveesector. Daarnaast wekt de centrale voldoende duurzame energie op om een stad ter grootte van Den Bosch van energie te voorzien. Tot nu toe 2,5 miljard kilowattuur!! Uit 1 ton pluimveemest wordt voldoende energie gewonnen om een Tesla model S 2200 kilometer te laten rijden.

Voor meer informatie zie: https://www.bmcmoerdijk.nl