Skip to main content
Nieuws

Minder overtredingen in pluimveeslachterijen

By mei 26, 2023januari 9th, 2024No Comments
Nepluvi-voorzitter Oplaat hekelt ‘politiek persbericht’ NVWA over overtredingen slachterijen: ‘NVWA probeert eigen tekortkomingen te camoufleren’.
Het aantal overtredingen in pluimveeslachterijen daalde in de eerste helft van vorig jaar. Dat maakte de NVWA maandag 22 mei bekend.

In de eerste helft van 2022 zijn er door de NVWA 269 overtredingen vastgesteld bij de 16 pluimveeslachterijen. Dit leidde tot 147 waarschuwingen en 57 vaststaande boetes aan pluimveeslachterijen. Het totaal aantal overtredingen was lager dan in de laatste helft van 2021 (329) en eerste helft van 2021 (286).

‘Politiek persbericht’

‘In de eerste helft van 2022 zijn er door de NVWA 5.700 tekortkomingen vastgesteld in de 39 grote Nederlandse roodvlees- en pluimveeslachthuizen’, schrijft de NVWA in een persbericht. Nepluvi-voorzitter Gert-Jan Oplaat spreekt van een politiek persbericht, waarmee de NVWA de eigen tekortkomingen probeert te camoufleren.

„Als je het persbericht van de NVWA leest, lijkt of er op grote schaal dingen misgaan in pluimveeslachterijen, maar dat bestrijd ik”, zegt Oplaat. „Het aantal controles in pluimveeslachterijen is sinds 2019 met meer dan 50 procent toegenomen. En het aantal waarschuwingen en boetes is gedaald. Dat is juist goed nieuws.” De boetes zijn er volgens Oplaat lang niet allemaal voor ernstige gevallen. „Het gaat bijvoorbeeld ook om een sticker die aan de ene kant van de deur zit, terwijl hij eigenlijk aan de andere kant moet.”

Volgens Oplaat hindert de NVWA de bedrijfsvoering van de pluimveeslachterijen doordat ze heel vaak geen keuringartsen beschikbaar hebben voor het verplichte toezicht. Dat betekent dat slachterijen minder dieren kunnen slachten dan ze willen.

‘Utopie’

Oplaat is blij dat het aantal overtredingen in pluimveeslachterijen de eerste helft van 2022 daalde. „Als pluimveeslachterijsector streven we om het aantal overtredingen nog verder te verlagen. 0 overtredingen is echter een utopie. Bij iedereen gaat er weleens iets fout. Iedere weggebruiker maakt weleens een verkeersovertreding zoals een snelheidsovertreding”, vergelijkt Oplaat. „Pluimveeslachterijen doen hun best om het nog beter te doen zodat het aantal overtredingen de komende jaren nog verder daalt.”

Bron: Pluimveeweb – Nepluvi