Skip to main content
Nieuws

Nederland wereldleider in pluimveetechnologie

By oktober 12, 2016juni 14th, 2024No Comments

13-10-2016: Het pluimveecluster is zeer innovatief en levert een belangrijke toegevoegde waarde aan de economie en werkgelegenheid. Ze is goed voor een jaarlijkse omzet van € 5,4 miljard.

Het cluster bestaat uit bedrijven in de primaire sector (pluimveehouderijen, slachterijen, broederijen, etc.), toeleveranciers (technologie, veevoer en gezondheid) en dienstverleners. Op 13 oktober werd een rapport met de titel “Wereldleider in duurzame pluimveetechnologie”, dat werd opgesteld door bureau Berenschot, door de voorzitter van het Ducth Poultry Centre overhandigd aan Tweede Kamerleden Helma Lodders (VVD) en Jaco Geurts (CDA).

Nederland is de innovatiemotor van de wereld als het gaat om duurzame (productie)technologie in de wereldwijde pluimveesector. Ons land loopt voorop in bijvoorbeeld fokkerij, broedmachines, slachterijoplossingen, geïntegreerde duurzame huisvesting en hygiene voor kippen. Deze technologieën worden ontworpen en geproduceerd door Nederlandse bedrijven waarvan een aantal wereldleider is in hun vakgebied.

De pluimveesector levert door de hele keten heen grote bijdragen aan een gezonder leven voor mens en dier. Er zijn voorbeelden te over. Zo zijn er ontwikkelingen voor de duurzame inzet van insecten als grondstof voor diervoer, het gebruik ervan is een innovatieve en duurzame oplossing die ook de gezondheid van de kip ten goede komt. Maar denk bijvoorbeeld ook aan broedmachines die betere omstandigheden realiseert voor pasgeboren kuikens waardoor deze een betere start maken en vitaler zijn.

Ook op het gebied van huisvesting loopt Nederland wereldwijd voorop. Denk aan de ontwikkeling van de Windstreekstal (zie hier) of aan die van systemen waarbij kuikentjes niet in een broederij uit het ei komen maar in de stal. De maatschappelijke trends in Nederland bieden het pluimveecluster veel kansen om producten te ontwikkelen., zoals de trager groeiende kippenrassen. Deze worden al ingezet voor de nieuwe kipconcepten die worden aangeboden in de Nederlandse retail.

Bron: Dutch Poultry Centre

Nederland wereldleider in pluimveetechnologie