Skip to main content
Nieuws

Nederlandse pluimveehouders mogen trots zijn

By februari 14, 2017januari 10th, 2024No Comments

14-2-2017: In een interview met vakblad de Boerderij zegt de directeur van World Animal Protection dat Nederlandse pluimveehouders trots kunnen zijn op wat tot nu toe is bereikt.

Nederlandse pluimveehouders mogen trots zijn op de verbeteringen die ze hebben bereikt op het gebied van dierenwelzijn. “Dierenwelzijn heeft in de geïndustrialiseerde pluimveehouderij in Nederland eerder aandacht gekregen dan in andere landen. In de Nederlandse pluimveehouderij is de afgelopen jaren duidelijk vooruitgang geboekt als het om dierenwelzijn gaat. Wel is sprake van een voortgaand proces.” Dit vertelde Dirk-Jan Verdonk, directeur van de wereldwijd werkende dierenbeschermingsorganisatie World Animal Protection, in een interview met de Boerderij.

Daarnaast is er volgens Verdonk in de internationale handel meer aandacht nodig voor de hoge eisen waaraan de Nederlandse pluimveehouders voldoen. Deze moeten worden verdedigd in de onderhandelingen over vrijhandelsakkoorden. “Dierenwelzijnseisen die we hier hanteren, mogen niet worden ondermijnd door pluimvee in landen waarmee we een handelsverdrag sluiten. Dat komt welzijn van dieren ten goede, maar draagt ook bij aan het creëren van een gelijk speelveld voor pluimveehouders. Het liefst zou ik zien dat pluimveehouders dit gelijke speelveld bepleiten vanuit een motivatie en trots over dierenwelzijnsverbeteringen in de Nederlandse pluimveehouderij. In vergelijking met tien jaar geleden is het leven van kippen in Nederland duidelijk verbeterd. Ik zou het mooi vinden als pluimveehouders hun belangen internationaal behartigen, vanuit de wens om de bereikte welzijnsverbeteringen vast te houden en uit te bouwen.”

Bron: boerderij