Skip to main content
Nieuws

Positieve effecten van uitkomst kuikens in de stal

By juni 22, 2017juni 19th, 2024No Comments

22-6-2017: Uit onderzoek van de Wageningen Universiteit en Research Centre is gebleken dat het laten uitkomen van kuikens in de stal positieve effecten heeft voor zowel de dieren als de boer.

Een van de recente innovaties die in de Nederlandse vleeskuikensector het licht zag is het laten uitkomen van de kuikentjes in de stal. In traditionele systemen die wereldwijd worden gebruikt liggen broedeieren gedurende 18 dagen in de broederij in een voorbroedkast om te worden bebroed. Daarna gaan ze 3 dagen in een uitkomstkast waar de kuikens uit het ei kruipen. In die drie dagen gebruiken de kuikens een reserve die ze opnemen uit de eierdooier in het broedei. In Nederland zijn er nu ook broederijen die de eieren na 18 dagen naar een pluimveebedrijf brengen. De kuikens kruipen daar uit het ei en kunnen direct beschikken over eten en drinken. Hoe dit werkt kunt u terug zien in deze clip waar vleeskuikenhouders Annelies en Kees Koolen vertellen over het x-treck systeen dat ze hiervoor gebruiken.

Een onderzoek dat gezamelijk werd uitgevoerd door het Belgische “Proefbedrijf Pluimveehouderij” in Geel en de Wageningen Universiteit en Research Centre naar de effecten van het laten uitkomen in de stal leverde opmerkelijke resultaten op. Naast het feit dat de kuikens die in de stal uit het ei kropen efficienter groeiden bleek dat het ook een positief effect had op de gezondheid en daarmee het dierenwelzijn van de kuikens had. Kuikens die in de stal uitkomen hebben een minder stressvolle start, zijn zeer rustig en piepen nauwelijks. Ze ondergaan minder handelingen en hoeven niet op transport en hebben direct water en voer tot hun beschikking. Doordat het strooisel droger blijft ontstaan minder problemen aan de poten.

Bron: pluimveeweb

Positieve effecten van uitkomst kuikens in de stal