Skip to main content
Nieuws

Stikstof- en fosfaatuitscheiding opnieuw afgenomen

By juli 1, 2020januari 9th, 2024No Comments
De uitscheiding van stikstof en fosfaat in dierlijke mest is in 2019 verder afgenomen. De uitscheiding van stikstof en fosfaat komt hiermee verder onder het plafond dat voor deze stoffen door de Europese Unie is vastgesteld.
Dit meldt het CBS op basis van definitieve cijfers: https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2020/27/stikstof-en-fosfaatuitscheiding-dierlijke-mest-opnieuw-afgenomen

De uitscheiding van stikstof en fosfaat in dierlijke mest is in 2019 verder afgenomen. Vergeleken met een jaar eerder daalde de stikstofuitscheiding met 2,8 procent. De fosfaatuitscheiding nam tegelijkertijd met 4,0 procent af.

Lagere stikstof- en fosfaatuitscheiding door pluimvee

Vergeleken met een jaar eerder daalde de stikstof- en fosfaatuitscheiding van legpluimvee in 2019 met respectievelijk 2,0 en 3,9 procent. De totale stikstofuitscheiding van de pluimveesector bedroeg vorig jaar 56,0 miljoen kilogram. In de pluimveesector geldt een productieplafond van 60,3 miljoen kilogram.

Vorig jaar lag de fosfaatproductie van pluimvee met 25,1 miljoen kilogram ook onder het voor de sector vastgestelde plafond van 27,4 miljoen kilogram.